- Fatih Erbakan'dan 'ittifak' açıklaması: Saadet Partisi'ne yeşil ışık!
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vekillere fırça! Talimatı verdi
- Özgür Özel Uğradığı Saldırıya İlişkin Konuştu: 'Adım Kadar Eminim ki Talimatla Yapıldı'
- 112’yi Şaka Sanan Yandı! Asılsız İhbar ve Çağrı Cezaları Arttı
- Meteoroloji'den Peş Peşe Uyarılar: Hafta Sonu Sağanak Vuracak

Avrupa Komisyonu, üyelerine silah alacak: Avrupa ordusuna bir adım daha
Avrupa Komisyonu, tüm AB ülkeleri için ortak silah alımı düzenlemeye hazırlanıyor. Brüksel’in savunma alanında daha fazla yetki almasını sağlayacak bu adım, Avrupa ordusunun oluşturulması yönünde kritik bir gelişme olarak görülüyor. Avrupa’nın güvenliği için silah üretimini hızlandırmayı hedefleyen girişim, ABD Başkanı Trump’ın NATO politikalarına ilişkin açıklamlarından sonra geldi.
Avrupa Komisyonu, tüm Avrupa Birliği ülkeleri için ortak silah alımı düzenlemeye hazırlanıyor. Bu adımla AB, Avrupa ordusunu hayata geçirmek için önemli bir adım atmış olacak.
Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Salı günü yaptığı açıklamada, üye devletlerin kendi askeri stoklarını yenileyebilmesi için kullanılacak “Avrupa Askeri Satış Mekanizması”nın kurulacağını duyurdu.
Bu mekanizma, kıtanın yeniden silahlanma sürecinin bir parçası olacak ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle üretim kapasitesini artırmakta zorlanan silah üreticilerine ek siparişler sağlayacak. Bu açıklamalardan önce Fransa ve Almanya da savunma sanayilerine daha fazla yatırım yapacaklarını açıkladı.
Von der Leyen, Kopenhag’daki konuşmasında, “Daha fazla Avrupa üretimi silah almalıyız. Avrupa çapında bir askeri teçhizat pazarı oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
AVRUPA DESTEK VERİYOR
Brüksel’e bu yetkinin verilmesi, ulusal güvenlik konularında son sözü söyleme hakkını elinde tutmak isteyen üye devletlerden yetki devri anlamına gelecek. Von der Leyen’in önerisinin hayata geçirilmesi için üye devletlerin çoğunluğunun onayı gerekecek.
Financial Times'a konuşan üst düzey bir Avrupalı yetkili, “Bu durum, kararların üye devletlerin elinde olduğu sürece kabul edilebilir. Savunma, ulusal bir yetkidir” dedi.
Ancak Avrupa Konseyi’nin bu ayın başında düzenlediği zirvede, ortak silah alımına destek sinyali verildi. Bir diğer üst düzey yetkili, toplu silah alımının Avrupa ordularının “tutarlı, standartlara uygun ve birlikte çalışabilir bir şekilde” büyümesini sağlayacağını belirtti.
Von der Leyen, Avrupa’nın savunma sanayisinin hala yapısal zayıflıklar taşıdığını vurguladı. “Sanayimiz, üye devletlerin ihtiyaç duyduğu hız ve miktarda savunma sistemleri ve ekipmanları üretebilecek seviyede değil. Bu durumu tersine çevirmeliyiz. Avrupa’ya yatırım yaparak başlamalıyız” dedi.
Bu açıklamalar, Komisyon’un hazırladığı ve askeri ekipman alımında merkezi bir rol üstlenmesini öngören savunma stratejisi raporunun yayımlanmasından bir gün önce geldi.
AYRI AYRI SAVAŞ HAZIRLIĞI
ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO müttefiki olan Avrupa ülkerini korumayabileceğini belirtmesi ve Rusya'nın doğu Avrupa'daki agresif tutumu, AB'nin kendi silah üretimine odaklamasına sebep oldu.
Salı günü Almanya parlamentosu, ülkenin ordusuna ve askeri altyapısına 1 trilyon euroya kadar yatırım yapılmasını öngören planı onayladı.
'Tarihi karar' olarak değerlendirilen plan, Almanya’nın başbakan adayı Friedrich Merz’in öncülüğünde alındı. Ekonomistler, Almanya ordusunun önümüzdeki yıllarda en az 400 milyar avroya ihtiyacı olacağını öngörüyor. Bu fonun, Merz’in reformuyla birlikte serbest bırakılması bekleniyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Rafale savaş uçakları için yeni hükümet siparişleri ve 1,5 milyar euroluk bir hava üssü yatırımı da dahil olmak üzere ek askeri harcamalar yapacağını açıkladı.
Macron’un planına göre bu hava üssü, 2035 yılına kadar hipersonik nükleer füzelerle donatılmış yeni uçakları barındırarak Fransa’nın nükleer caydırıcılık stratejisinin bir parçası olacak. Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
İsrail basınından 'ateşkes' iddiası: Trump duyurabilir
İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta sonu Gazze'deki saldırılara son verecek bir anlaşma taslağını duyurabileceğini ileri sürdü. Israel Hayom gazetesinin ABD ile Arap ülkel...
Yeni papa kim oldu? Papa Robert Francis Prevost kim, nereli?
Sistine Şapeli'nin bacasında beyaz dumanın tütmesinin ardından yeni papanın kim olduğu merak edildi. Peki, Yeni papa kim oldu? Papa Robert Francis Prevost kim, nereli? Katoliklerin son ru...
Ukrayna Parlamentosu, ABD ile ekonomik ortaklık anlaşmasını onayladı
Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ta imzalanan ikili ekonomik ortaklık anlaşmasının parlamentoda oy çoğunluğuyla kabul edildiğini duyurdu. Sö...
Hindistan'dan Pakistan açıklaması
Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, Cammu Keşmir'deki terör saldırısına misilleme gerekçesiyle Pakistan'a karşı başlatılan "Sindoor Operasyonu"nun devam ettiğini söyledi. Bakan Singh,...
Trump'tan ağır hakaret: Powell bir aptal
ABD Başkanı Donald Trump sert çıkışlar yapmaya devam ediyor. Kendi sosyal medya platformundan açıklama yapan Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'a sert yüklendi.
İnternetten aldığı 85 yıllık biletle giriş yaptı
Japonya'da tarihe tanıklık eden sıra dışı bir olay yaşandı. Bir genç, 85 yıl önce İkinci Dünya Savaşı nedeniyle ertelenen fuara internetten aldığı 85 yıllık biletle giriş yaptı. 1938 yıl...
‘Yumuşak Güç’ teorisyeni Joseph Nye hayatını kaybetti
Uluslararası ilişkilerde “Yumuşak Güç” kavramını literatüre kazandıran ABD’li siyaset bilimci Joseph Nye, 6 Mayıs 2025’te 88 yaşında hayatını kaybetti. Harvard Üniversitesi’nin açıklaması...
AB’de yetki savaşı: Parlamento, Komisyon’u mahkemeyle tehdit etti
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu’nun parlamentoyu devre dışı bırakarak 150 milyar avroluk savunma kredisi planını yürürlüğe koyması halinde hukuki yola başvuracaklarını açıkladı. Pla...
Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor
Çatışmaların sürdüğü Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir bölgesinde gerilim durulmuyor. Hindistan hava saldırıları sonrası Lahor’da bir patlama meydana geldi. Hat boyu çatışmalar deva...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Gökhan Kırdar ile ünlü DJ davalık oldu
Şarkıcı ve besteci Gökhan Kırdar, "Pusu" ve "Cendere" isimli eserlerinin izinsiz kullanıldığını belirterek DJ Mahmut Orhan'a dava açtığını açıkladı. Türkiye'de efsaneleşmiş yapımların diz...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!
Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.