Yukarı
426932

ABD, Moody’s’in not indirimiyle üç büyük kuruluştan da A sınıfını kaybetti

19 Mayıs 2025 12:05

Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle birlikte dünyanın en büyük ekonomisi üç büyük derecelendirme kuruluşundan da en yüksek notu kaybetti. Artan borç ve bütçe açığına dikkat çeken karar sonrası tahvil piyasasında koşulların bozulması, doların ise daha fazla değer kaybetmesi bekleniyor.

ABD, Moody's'in yüksek borç seviyesi ve genişleyen bütçe açığı gerekçesiyle kredi notunu düşürmesiyle üç büyük derecelendirme kuruluşundan da en yüksek notu kaybederken, not indirimiyle tahvil piyasasında koşulların kötüleşebileceği öngörülüyor.

Moody’s, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "Aaa"dan "Aa1"e indirirken, görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, not indiriminin, ABD'de 10 yıldan uzun süredir kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının benzer derecelendirmeye sahip ülkelere kıyasla önemli ölçüde yüksek seviyelere çıkmış olmasını yansıttığı aktarıldı.

ABD yönetimleri ve Kongre'nin, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri eğilimini tersine çevirecek önlemler üzerinde anlaşmaya varamadığına işaret edilen açıklamada, "Görüşülmekte olan mevcut mali tekliflerin zorunlu harcamalarda ve açıklarda uzun vadeli önemli azalmalar sağlayacağına inanmıyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, gelecek on yıl boyunca, hükümet gelirlerinin genel olarak sabit kalmasının ve daha büyük açıkların beklendiği ifade edildi.

Vergilendirme ve harcamalarda ayarlamalar yapılmaması halinde, ABD'de 2024'te toplam harcamaların yaklaşık yüzde 73'ünü oluşturan zorunlu harcamaların faiz giderleri de dahil olmak üzere 2035'e kadar yaklaşık yüzde 78'e yükselmesinin öngörüldüğü, 2017 vergi indirimlerinin uzatılması durumunda gelecek 10 yılda açığın yaklaşık 4 trilyon dolar artacağı belirtildi.

ABD federal bütçesinin yıllık açığı yaklaşık 2 trilyon dolar seviyesinde. Bu GSYH’nın yüzde 6’sından fazlaya denk geliyor. 1 Ekim'de başlayan mali yıl için bütçe açığı şimdiden 1.05 trilyon dolarla önceki yıla göre yüzde 13 daha yüksek seviyede bulunuyor.

YATIRIMCILAR DOLARDAN UZAKLAŞIYOR

Moody's'in de ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "Aaa"dan "Aa1"e indirmesiyle, ülke üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan da en yüksek notu kaybetmiş oldu.

Dünyanın en büyük ekonomisinin kredi notu artık Avusturya ve Finlandiya gibi küçük ekonomilerle aynı seviyede bulunuyor.

ABD'nin ilk not kaybı 2011'de S&P Global Ratings'in not indirimiyle gelmiş, piyasalar bu karara sert tepki göstermişti. S&P 500 kısa sürede yüzde 16 değer kaybetmişti.

Fitch Ratings'in ise 2023'te benzer şekilde ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından ABD 10 yıllık tahvil getirileri 3 ay içinde yüzde 4,1'den yüzde 5'in üzerine çıkmıştı.

Daha düşük kredi notunun ABD için tahvil piyasasında daha kötü koşullara yol açabileceği belirtiliyor. Uzmanlar Moody's'in not indiriminin de tahvil getirilerinin artmasına yol açabileceğini ve bu durumun da borçlanma maliyetlerini yükselterek ekonomik büyümeyi baskılayabileceğini belirtiyor. Artan ulusal borç ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ve dünyanın geri kalanıyla başlattığı tarife geriliminin ardından yatırımcılar daha temkinli hale geldi ve ABD borcu için daha yüksek getiri talep ediyor.

ABD Hazine tahvil piyasası getirilerin daha yüksek borç beklentileri ve sürekli yüksek enflasyon nedeniyle zaten baskı altında bulunuyordu.

Tahvil getirilerinin yükselmesi, tahvil piyasasına güvenen şirketler ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini etkileyebilecekken, bu da hisse senedi piyasasına bağlı olan ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi hali hazırda yüzde 4,5 ve bu seviye 2008 küresel finansal krizinden beri görülen en yüksek seviye konumunda. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yüzde 5, piyasalarda kritik bir eşik olarak kabul ediliyor.

Nisanda, ABD Hazine tahvil getirileri bu seviyeye yaklaştığında, ABD dünyanın geri kalanıyla olan ticaret anlaşmazlığında derhal geri adım atmış ve ithalata uyguladığı ek gümrük vergilerini askıya almıştı.

Tahvil piyasasına yönelik endişeler artarken, ABD para birimini küresel para birimlerinden oluşan bir sepetle karşılaştıran Dolar Endeksi yıl başından beri yüzde 6,5 oranında değer kaybetti. Avro, bu dönemde dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 değer kazandı.

Uluslararası yatırımcıların dolardan uzaklaşma eğiliminin, not indirimi sonrası daha da hızlanabileceği tahmin ediliyor.

Moody’s kararı, piyasalar kapandıktan sonra açıklandığı için ilk somut tepkinin bugün piyasa açılışında görülmesi bekleniyor. Ancak, cuma mesai sonrası işlemlerde S&P 500 ETF'si yüzde 1 düştü, ABD 20+ yıllık Hazine bonosu ETF'si yüzde 1 değer kaybetti. Altın fiyatını izleyen ETF ise yüzde 1 yükseldi.

NOT İNDİRİMİNE ABD HÜKÜMETİ SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Moody's'in not indirim kararına Washington'dan sert tepkiler geldi.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Steven Cheung, Moody's ekonomisti Mark Zandi'yi hedef alarak kararın siyasi olduğunu öne sürdü. Cheung “Kimse onun 'analizlerini' ciddiye almıyor. Yanıldığı defalarca kanıtlandı,” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai de Moody's'in zamanlamasını eleştirerek önceki yönetimlerin mali politikalarına dikkat çekti.

Ancak Moody's, not indiriminin herhangi bir tek yönetime değil, uzun yıllara yayılan yapısal sorunlara dayandığını belirtti.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

TÜSİAD yöneticilerinin yurt dışı yasağı kaldırıldı

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Arif Aras, 13 Şubat'ta dernek genel kurulunda yaptığı iktidarı eleştiren konuşmaları nedeniyle yargılandıkları davanın ilk duruşması ...

Kredi kartı devi müşterilerine tazminat ödeyecek

İngiltere’de yıllardır süren Mastercard davası sonuçlandı. Mahkeme, müşterilere tazminat ödenmesine karar verdi. Mastercard, 47 milyon müşterisine toplamda milyonlarca sterlinlik tazminat...


TÜSİAD yöneticilerinden dikkat çeken 'savunma'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras’ın kimlik tespitleriyle duruşma başladı. Orhan Turan aylık gelirinin 1 Milyon TL, Aras da 900 Bin TL olduğunu söyledi. S...

Ulaştırma endeksi getiride BIST100’ü solladı

16 Mayıs Cuma günü kapanış fiyatlarına göre 2025'in ilk beş ayında ulaştırma sektöründe en çok kazandıran hisse, demiryolu taşımacılığı, terminal hizmetleri, karayolu taşımacılığı ve deni...


TÜİK açıkladı: Tüketici güveni mayısta yükseldi

TÜİK'in açıkladığı verilere göre tüketici güven endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 84,8 seviyesine çıktı. Endeks, martta 85,9, nisanda ise 83,9 olarak kaydedilmiş...

Trump-Putin teması ve Fed’in duruşu öne çıkıyor

ABD’nin kredi notunun düşmesiyle artan risk algısına rağmen, Trump-Putin görüşmesinden çıkan iyimser mesajlar ve Fed’in temkinli politikası küresel piyasalarda dalgalı ancak umutlu bir se...


Borsa İstanbul'da 7 Kişiye Gözaltı Kararı

Borsa İstanbul’daki bazı işlemlerle ilgili manipülasyon şüphesiyle 7 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonlar 4 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında ad...

KKTC'de konut alacaklara müjde!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti "Yasa Gücünde Kararname" çıkararak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konut alma haklarını artırdı.


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Konseri iptal edilmiş, Cumhurbaşkanı'na seslenmişti...

Maslak'taki konseri yükselen protestolar sebebiyle iptal olan İsrail asıllı Türk şarkıcı Linet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenmiş ve yardım istemişti. Linet'ten yeni bir açıklama geldi. L...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Domatesteki bu çizgiler içinin pestisitlerle dolu olduğunu gösteriyor!

Son yıllarda, gıda güvenliği konusunda artan endişeler, özellikle meyve ve sebzelerdeki kimyasal kalıntıların izlenmesiyle ilgili daha fazla dikkat çekmeye başladı. Domatesler de bu konuda önemli bir yer tutuyor. Yapılan araştırmalar, domatesin iç kısmında görülen belirli çizgilerin, pestisit kalıntılarının varlığını işaret ettiğini ortaya koyuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR