Yukarı
393120

PISA sonuçları: Türkiye'deki öğrencilerde okuduğunu anlama 10 puan geriledi

06 Aralık 2023 13:35

AKP'nin eğitimi getirdiği nokta PISA testinin sonuçlarında ortaya çıktı. Hiçbir alanda OECD ortalaması yakalanamadı. ‘Okuduğunu anlama’ tam 10 puan geriledi. MEB ise bu sonuçlarla övündü.

OECD tarafından gerçekleştirilen ve 15 yaşındaki öğrencilerin akademik durumlarının tespitinde kritik öneme sahip PISA sonuçları açıklandı. 81 ülkenin değerlendirildiği teste göre Türkiye okuduğunu anlamada hem OECD ortalamasının altında kaldı hem de 2018’deki sonuçlara göre 10 puan geriye gitti.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre sonuçlar YKS’de Türkçede eksi net yapılarak edebiyat kazanılmasının sürpriz olmadığını gösterdi. Türkiye, okuma becerileri, matematik ve fen alanlarındaki başarı sırasını 2018 yılına göre artırsa da her alanda OECD ortalamasının çok altında kaldı. Türkiye’nin, okuduğunu anlamanın ölçüldüğü okuma becerilerinde yeri 37 OECD ülke içerisinde 30’uncu oldu. Türkiye’nin okuma becerisinde puanı da azaldı. Raporda dikkat çeken diğer bir unsur ise yaşam memnuniyeti oldu. Buna göre Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 44’ü yaşamından memnun olmadığını söyledi.

PISA 2022’ye 2018’e oranla katılan ülke sayısı 79’dan 81’e yükseldi. Türkiye’de 19 Nisan–13 Mayıs 2022 tarihlerinde bilgisayar ortamında gerçekleştirilen teste 196 okuldan 7 bin 250 öğrenci katıldı. Uygulamada Türkiye’yi temsil eden 15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 56’sı Anadolu lisesi, yüzde 23’ü meslek lisesi, yüzde 10,2’si ise Anadolu imam hatip lisesi öğrencisiydi.

10 puanlık düşüş

Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirilen PISA’da 466 olan ortalama okuma becerileri puanı 2022 yılında 456’ya düştü. Milli Eğitim Bakanlığı bu sonucu “Okuma becerileri alanında uzun vadeli ortalamaya yakın bir performans elde edildi” sözleriyle değerlendirdi.  Türkiye, okuma becerileri puanlarında 37 OECD ülkesi arasında 30’uncu sırada yer aldı. OECD puan ortalaması ise 476 oldu.

PISA sonuçlarına göre, okuma alanında Türkiye’deki 15 yaş grubu öğrencilerin yalnızca yüzde 1,9’u yüksek başarı seviyesini görebildi. 2018’de yüksek başarı gösteren oranı 3,3’tü. OECD ortalamasında ise bu oran 7,2.

Okuma becerileri alanında en iyi performans gösteren üç ülke sırasıyla Singapur, İrlanda ve Japonya Hong Kong oldu.

PISA 2022’de ağırlıklı alan olarak belirlenen matematik okuryazarlığında da Türkiye’nin puanı düştü. Matematik okuryazarlığında OECD ortalaması 472 oldu. Türkiye’nin puanı ise 453 olarak gerçekleşti. 81 ülke arasında 39’uncu sırada, 37 OECD ülkesi arasında ise 32’nci sırada yer alan Türkiye’nin puanı ise 454’ten 453’e geriledi.

Türkiye’de öğrencilerin yalnızca yüzde 5,4’ü matematikte seviye beş ve üzerine çıkabilirken OECD ortalamalarında bu oran yüzde 8,7’ye ulaştı. Fen liseleri, matematik alanında en başarılı okul türü olurken imam hatip ve meslek liseleri az başarılı okul türleri arasına girdi.

Fen alanında da okuma ve matematik alanında olduğu gibi ortalama yakalanamadı. OECD ortalaması 485 olurken Türkiye 476 puanda kaldı. 37 ülke içindeki sıralaması ise 29’unculuk oldu. Fen alanında en yüksek başarı gösteren üç ülke sırasıyla Singapur, Makao (Çin) ve Tayvan oldu.

Eşitsizlik arttı

Ülkedeki öğrenciler arasındaki sosyoekonomik eşitsizlik, PISA sonuçlarına da yansıdı. Sosyoekonomik olarak üst grupta yer alan öğrenciler alt gruptaki öğrencilerden matematikte 82, fende 73 ve okuma becerilerinde 69 puan daha fazla aldı. Ayrıca raporda “Türkiye’deki öğrencilerin sosyoekonomik durumlarının OECD ülkelerine göre daha düşük seviyede olduğu” ifade edildi. Öte yandan sosyoekonomik açıdan dezavantajlı öğrenciler avantajlı öğrencilere göre daha az şey öğrendiğini aktardı.

Dünya genelinde erkek ve kız öğrenciler matematikte ortalama olarak benzer performans gösterirken Türkiye’de kızlar okuma becerileri alanında erkeklerin 25 puan üstüne çıktı. Matematikte 40 ülkede erkekler kızlardan daha iyi performans gösterirken 17 ülkede kızlar erkeklerden daha iyi performans gösterdi, geri kalan 24 ülkede ise kızlar ve erkeklerin performansları arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Okuma becerileri alanında PISA 2022’ye katılan 81 ülkeden 79’unda kızlar ortalama olarak erkeklerden daha yüksek puan aldı.

MEB sonuçlarla övündü

Tüm bu sonuçları ise MEB sevinçle karşıladı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "PISA’ya katılan ülke sayısı artarken Türkiye matematik, fen ve okuma becerilerinin ölçüldüğü her üç alanda da sıralamasını yükseltti. Matematik ve fen alanlarındaki ortalamalar ise PISA’da şimdiye kadar elde edilen en yüksek sonuçlar arasında yer aldı.

Öğrenciler yalnız ve mutsuz

PISA’da öğrencilere okul ortamları da soruldu. Öğrencilerin verdikleri cevaplar yaşamlarından mutsuz olduklarını ortaya koydu. Buna göre öğrencilerin yüzde 44'ü yaşamından memnun değil. Öğrencilerin yüzde 28'i kendisini yalnız, yüzde 26'sı dışlanmış hissediyor. Öğrencilerin yüzde 18'iyse okula giderken kendisini güvensiz hissediyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Öğrenciye seyahat özgürlüğü yok: Artan bilet fiyatları yüzünden seçme hakları da engelleniyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçime 4 gün kaldı. Seçmen kayıtları memleketlerinde olup üniversite eğitimi için Ankara’da bulunan üniversite öğrencileri, ANKA Haber Ajansı’na şehirler arası ...

LGS başvuruları başladı... Son gün 1 Nisan 2024

2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başvuruları başladı. Başvurular, 29 Mart'ta kadar "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı yapılacak.


MEB'den yeni karar: Tatil süresi kısalacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kasım ve Nisan aylarındaki birer haftalık ara tatil uygulamasını sürdürme kararı alarak eğitim iş günü süresini artırmaya yönelik bir düzenleme üzerinde çalı...

MEB'den okullarda AKP propagandası: Millet bahçeleri, tüneller övüldü

MEB, Cumhuriyetin 100. yılına özel “Türkiye Yüzyılı’nın Yüz Akı 100 Eseri” adlı bir albüm yayımladı. Albümde, AKP döneminde yapılan millet bahçeleri, Marmaray, Avrasya Tüneli ve Togg tanı...


Milli Eğitim Bakanlığı'nın deprem raporundan ÇEDES çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6 Şubat depremlerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, MEB’in deprem bölgesinde gerçekleştirdiği faaliyetler arasında ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sah...

MEB anaokuluna getirilen katkı payını savundu: 'Paran varsa eğitimi alabilirsin'

Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Ekim’de yaptığı yönetmelik değişikliğiyle okulöncesi eğitimde sıkça karşılaşılan ve "kayıt parası" olarak nitelendirilen durumu yönetmeliğe ekleyerek resmi kılı...


Bakan Tekin geri adım attı: 'Herhangi bir cemaatle protokol imzalamamız söz konusu değil'

Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tarikatlarla yapılan protokolleri savunan Tekin'in, "sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protok...

Liselilere cemaat kitapları dağıtıldı, ilçe milli eğitim müdürü 'haberim yok' dedi

Ordu'da bulunan bir lisede öğrencilere Işık Cemaati'ne ait kitaplar ücretsiz dağıtıldı. Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürü, okul müdürünün talimatıyla dağıtılan kitaplardan haberi olmadığ...


MEB'den sınav duyurusu! Okullarda ilk kez yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık'ta ülke genelinde ortak y...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Karsu bebeğinin cinsiyetini İstanbul Maratonu'nda açıkladı

Hollandalı Mike Schrama ile dört ay önce dünya evine giren Karsu Dönmez geçen haftalarda hamile olduğunu duyurmuştu. Sanatçı hazırladığı pankartla bebeğinin cinsiyetini açıkladı. Yıllar ö...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sofranızdaki gizli tehlike: Bu besinler sandığınızdan daha zararlı!

Gıda katkı maddelerinin risklerine değinen Diyetisyen Gizem Özölmez, "Günlük yaşamda sıkça tükettiğimiz paketli gıdalar, içerdiği katkı maddeleriyle sağlığımızı tehdit edebilir. Yiyeceklerin görünüm ve tadını korumak için kullanılan renklendiriciler, koruyucular ve tatlandırıcılar, uzun vadede sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR