Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Ayna ayna söyle bana!

05 Nisan, 2023

Dış görüntümüz çok önemli değil mi? Özellikle aynaya her baktığımızda o günkü ruh halimizin puanlamasını da yaparız... On numarasın, 5 numarasın gibi... O an kendi gözümüze ya güzel görünürüz ya da çirkin! Mutlaka birilerine de sorarız "bugün nasıl görünüyorum" diye... 
Bazen de aynaya “söyle bana dünya da benden güzeli var mı?” diye sorarız! Yine gün boyu sürecek duygusal yolculuğumuza aynalar sayesinde hazırlanırız. Bazılarımız “Aynaya bakmadan yapamıyorum. Ayna göreyim hemen karşısına geçip saçımı düzeltirim, kıyafetime bakarım. Dişlerimi incelerim. Kaşlarımın düzgünlüğüne, kıyafetlerimin uyumuna bakar, motive olurum” şeklinde ayna ile olan derin bağlarını ifade ederler. 
Lisans eğitimimde sınıf arkadaşım her teneffüs önce tuvalete aynaya bakma giderdi. Kıvırcık saçlarını özel tarağı ile tifter, rujunu tazeler sonra kantine giderdik. Arkadaşız ya ben de takılırdım peşine. Sonrasında peşini bıraktım. Aynalarla aram yoktur zaten!
Aynalar bizi çoğu zaman kandırır. Bizler dış görüntümüzle oyalanırken, içimizin hatırını sormak aklımıza gelmez, değil mi? 

Kısaca dış görüntümüz ile daha fazla ilgileniriz. Onu sürekli besleriz!
Çoğunlukla “Dış Beslenmemize”
yatırım yaparız! Dış görüntümüz önemlidir. Vücut bakım ürünleri, parfümler, çeşit çeşit kıyafetler satın alırız. Dış görünüşümüz, içimizden daha önemlidir. İçimizi görmediğimiz için, bi nevi organlarımızı yok sayarız! 
Genel olarak içimizle bağlantımız pek yoktur. Hasta olunca organlarımızın değerini fark etsek de ilaçlar aracılığıyla tedaviyi sağlasak da, sağlığımız düzeldiğinde yine aynı beslenme alışkanlıklarımıza devam ederiz.

Hiç içinizi görmeyi istediniz mi? “Acaba içimde her şey yolunda mıdır” diye sordunuz mu? Normal zamanda doktora gidip, kalbinizin, karaciğerinizin, böbreğinizin vb. organlarınızın çalışma durumu hakkında bilgi edindiniz mi? İçinizin de bakımını yaptırdınız mı? Organlarınızın neyi sevip, sevmediğini öğrendiniz mi? İçinize göre yaşam planınızı yaptınız mı?

İçimizle, dışımız kadar ilgilenmeyiz. Hatta içimizi ihmal ederiz. Bir sorunla karşılaşmadan içimize baktırmayız. Bazen iş işten geçmiş olabilir. İlgilenmeyip, ihmal ettiğimiz organlarımız bizi üzebilir. Her organımızla duygusal bir ilişkimiz vardır. Duygularımızı yönlendiren sadece beynimiz değildir.

İç organlarımızla, duygu durumumuz arasındaki derin bağlantının farkında mıyız?
Vücudumuzun dışını besliyorsak, içini de doğru beslememiz gerekiyor.
Sağlıklı yaşam bir hayat tarzıdır.
Vücudumuz, milyonlarca minik tuğladan, yani büyüyen, ölen ve yaşamımız boyunca defalarca yenilenen canlı hücrelerden oluşmuştur. Bu hücreler, büyüme, yenilenme, detoksifikasyon ve üreme gibi yaşamsal işlevleri yerine getirebilmek için iyi bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
Cildin ve saçların beslenmesi, daha iyi görünmenize nasıl yardımcı oluyor ise, sağlıklı ve enerjik olmak için her gün vitamin, mineral ve besleyici gıdalar alınması da şarttır. İdeal bir dünyada, vitamin, mineral ve diğer besleyici gıdaları dengeli bir biçimde yiyeceklerimizden alırız. Günümüzün telaşlı yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına boyun eğmemeliyiz.
Çok yemek yeme, öğün atlama ve bilinçsizce yapılan rejimler gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları nedeniyle kilo sorunları ve beslenme yetersizlikleri toplumumuzda yaygınlaştı. Ekonomik sıkıntılar da vatandaşın temiz gıdaya ulaşmasını zorlaştırıyor! Stres, ilaçlar, sigara, alkol ve kötü beslenme alışkanlıklarının tümü, gıdaların tam özümsenmelerini azalttığı gibi güvenilir olmayan yöntemlerle kilo vermeye çalışmak da, vücuda kötülük etmektir. Uzman Doktorların dışındaki beslenme programı önerilerini lütfen dikkate almayınız! Hepimizin organlarının adı aynı olsa da duygusal ve genetik durumlarımız farklı... Hepimizin sağlıklı beslenme reçetesinin farklı olacağını belirtmem gerekiyor. Bana iyi gelen, size gelmeyebilir. Ne ilaç önerisi alın, ne de gıda!
Hepimizin kendi vücut bütünlüğüne uygun sağlıklı iç/dış beslenmeye ihtiyacı var!

İç Beslenme Nedir?
İnsan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayarak, kişinin sağlıklı beslenmesine yardımcı olan iyi bir alternatiftir. İç beslenme temel ürünleri destekleyici gıda takviyeleri ve aktif yaşamı destekleyici ürünler, iç beslenme kapsamında sağlıklı beslenme sürecinize yardımcı olacaktır.
Unutmayın içiniz, dışınıza yansır! Kişisel ihtiyaçlarınıza ve genetik yapınıza uygun, kendi vücut yapınız ile uyumlu çalışan, kilonuzu kontrol etmenize ve daha iyi görünmenize yardımcı olacak dengeli ve sağlıklı beslenme için her gün vücudunuza ihtiyacı olan gerekli besinleri verdiğinizden emin misiniz?

Dengeli bir öğün yesek bile, pişirme, depolama, saklama koşulları ve diğer nedenlerden ötürü gerekli besinleri alamıyoruz. Vitaminler, mineraller, lifler, proteinler, karbonhidratlar, su, amino asitler, oligo elementler vb… Vücudumuza gerekli besinler yerine ne alıyoruz? Hayvansal yağlar, şeker, tuz, kolesterol, kimyasal katkılar, tarım ilaçları, hormonlar, yapay gıda boyaları, toksinler gibi çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran maddelerdir.
Genetik yapınıza uygun sağlıklı iç ve dış beslenme yaşam tarzınız olmalıdır.

Dış Beslenme Nedir?
Dış Beslenme de cilt, vücut ve saç bakımı, dıştan cilt ve vücudunuzu beslemek amacıyla kullanılan, akne ve sivilce giderilmesi, saçların sağlıklı görünmesi, saç köklerinin beslenmesi, cildin ve vücudun sağlıklı ve bakımlı görünümünü sağlamaktır. Sağlıklı dış beslenme ürünleri pürüzsüz, parlayan, bakımlı, güzel ve beslenmiş görünen bir cilt kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı, aktif yaşam tarzı dengeli beslenme ile başlar. Türkiye, dünya obezite sıralamasında 8. Sırada görünüyor.... Yediklerimizin büyük kısmı artık kimyasal katkı ve hormon içeriyor.
Vücudumuzda biriken toksinler, zaman içinde bağırsakların verimli çalışmasını engellemeye başlıyor.

Bugünün telaşlı yaşam düzeni içinde, dengeli beslenemiyoruz.
Genellikle organik olmayan ya da depolama gibi nedenlerle besin değerleri düşük olabilecek işlenmiş yiyecekler tüketiyoruz.  Hava kirliliği, çevresel ve iklimsel etkileri “Sağlıklı İç Beslenme ve Dış Beslenme” yolculuğumuzdaki dengeli ve düzenli etkilerini azaltıyor.
Dış görünüşümüze harcadığımız çabayı, iç organlarımız içinde göstermeli, birbiriyle uyumlu, duygusal bağlarını kuvvetlendirerek beslenmelerini sağlamalıyız.

Tercihlerimiz yaşam sağlığımızı belirler. Beslenme kelimesine sadece mideye gönderdiğimiz gıdalar olarak bakmamalıyız! Yaşama bütünsel yaklaşmalıyız. Eklediğimiz zincirlerden biri kırıldığında çorap söküğü gibi bütüne zarar verecektir. İç-dış demeden, yaşamsal ihtiyaçlarımızı özenle seçmeliyiz.

Vücutlarımız bahçemizdir, ne ekersek onu biçeriz!

Unutmayın lüften; Kırık bir kalbin, stresli bir midenin, hangimize faydası olabilir ki?

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Peyk grubunun solisti İrfan Alış hayatını kaybetti

Alternatif rock grubu Peyk'in vokalisti İrfan Alış hayatını kaybetti. 53 yaşındaki İrfan Alış'ın ölüm haberi Peyk grubunun sosyal medya hesabından duyuruldu. Türk müziğinin efsane gruplar...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Milyonlarca kadın aynı sebepten dolayı sabah 3.29'da uyanıyor

Araştırmaya göre, İngiltere'de kadınların dörtte üçü sabahın erken saatlerinde uyanıyor. Bu da sabah tam 3.29'a denk geliyor. Bu saat ise ülkenin ortalama uyanma saati olan 7’den oldukça önce gerçekleşiyor. Kadınların yarısından fazlası (%53) ise tekrar uykuya dalana kadar yatakta dönüp durduklarını belirtiyor. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR