
IMF, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayan IMF, 2025 Türkiye büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7’ye çıkardı. Küresel büyüme tahmini yüzde 3,3’ten yüzde 2,8’e çekildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladı.
Raporda, Türkiye için 2025 büyüme beklentisi yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye çıkarıldı. 2026 büyüme tahmini ise yüzde 3,2'de sabit tutuldu.
IMF, ocak ayında yayımlanan tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngörmüştü.
2025 yılı enflasyon beklentisi ortalama yüzde 35,9
Türkiye ekonomisi için enflasyon beklentisi bu yıl için ortalama yüzde 35,9 olarak paylaşıldı. 2026 için enflasyon beklentisi ise yüzde 22,8 oldu.
İşsizlik tahmini 2025 için yüzde 9,4 ve 2026 için yüzde 9,2 olarak belirlendi. Cari açığın GSYH'ya oranı her iki yıl için de eksi yüzde 1,2 olarak öngörüldü.
ABD tarifelerinin belirsizlik yarattığına dikkat çekildi
Raporda küresel ekonomi için ise "kritik bir eşikte" uyarısı yapıldı. Büyük politika değişiklerinin küresel ticaret sistemini yeniden şekillendirdiğine vurgu yapılan raporda, ABD tarifelerinin yarattığı belirsizlik ortamına dikkat çekildi.
Küresel büyüme tahmini düşürüldü
2025 küresel büyüme beklentisi yüzde 3,3'ten yüzde 2,8'e, 2026 beklentisi ise yüzde 3,3'ten yüzde 3'e indirildi.
ABD ve AB ekonomilerinin büyüme tahminleri
ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin 2025 yılı için yüzde 2,7'den yüzde 1,8'e düşürüldüğü kaydedilen raporda, ülke ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmininin de yüzde 2,1'den yüzde 1,7'ye indirildiği aktarıldı.
Raporda, ABD'de ekonomisinin büyüme hızında yapılan aşağı yönlü revizyonun artan politika belirsizliği, ticaret gerilimleri ve zayıflayan talep ivmesinin etkili olduğu kaydedildi.
Raporda, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin de bu yıl için yüzde 1'den yüzde 0,8'e indirildiği ve 2026 yılı için yüzde 1,4'ten yüzde 1,2'ye düşürüldüğü belirtildi.
Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Almanya'nın büyüme tahminin bu yıl için yüzde 0,3'den yüzde 0'a ve gelecek yıl için yüzde 1,1'den yüzde 0,9'a indirildiği kaydedilen raporda, Fransa ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin de bu yıl için yüzde 0,8'den yüzde 0,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 1,1'den yüzde 1'e düşürüldüğü bildirildi.
Raporda, İtalya ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 0,7'den yüzde 0,4'e ve gelecek yıl için yüzde 0,9'dan yüzde 0,8'e indirildiği, İspanya ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin ise bu yıl için yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e çıkarılırken gelecek yıl için yüzde 1,8 olarak korunduğu kaydedildi.
IMF'nin raporunda, İngiltere ekonomisinin büyüme beklentisinin de bu yıl için yüzde 1,6'dan yüzde 1,1'e ve gelecek yıl için yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e indirildiği aktarıldı.
Japonya ekonomisinin büyüme tahmininin ise bu yıl için yüzde 1,1'den yüzde 0,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 0,8'den yüzde 0,6'ya düşürüldüğü belirtildi.
Çin ekonomisinin büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edildi
Raporda, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomileri grubunda ise Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 4,6'dan yüzde 4'e ve gelecek yıl için yüzde 4,5'ten yüzde 4'e çekildiği kaydedildi.
Hindistan ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 6,5'ten yüzde 6,2'ye ve gelecek yıl için yüzde 6,5'ten yüzde 6,3'e indirildiği aktarılan raporda, Rusya ekonomisine ilişkin büyüme tahminin ise bu yıl için yüzde 1,4'ten yüzde 1,5'e çıkarıldığı, gelecek yıl için yüzde 1,2'den yüzde 0,9'a düşürüldüğü belirtildi.
BORSAMATİK
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Kripto para borsalarında yeni dönem başlıyor
Kripto varlıklara yönelik ilk yasal çerçevenin geçen yıl temmuz ayında oluşturulmasının ardından, aralık ayında da MASAK tarafından hazırlanan kripto varlık transferlerinde suç gelirlerin...
VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı
Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,3 artışla 10.201,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yaklaşık yüzde 0,6 yüks...
Tüketici güven endeksi Nisan'da geriledi
TÜİK verilerine göre, tüketici güven endeksi mart ayında 85,9 iken Nisan ayında yüzde 2,3 oranında azalarak 83,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 Nisan ayına ilişkin Tüketici G...
Borsa güne pozitif başladı
BIST100 güne (%0,61)57,11 puan artışla 9.378,74 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,05 değer kazanarak 9.321,64 puandan ...
Trump’ın Powell saldırıları piyasaları sarstı: Altın rekor kırdı, dolar geriledi
Küresel piyasalar, ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik sert eleştirileri ve ticaret savaşlarına dair belirsizliklerle dalgalı bir seyir izliyor. Altın tarihi zirveyi test ed...
Yabancı oranı sürekli artan hisseler
İş Yatırım tarafından hazırlanan yabancı yatırımcı bazlı hisse senetlerinde günlük yabancı oranları tablosunda en çok artan ve en çok azalan hisseler yer aldı. "Bugün çıkan raporumuzda, g...
Tüm sürücüleri ilgilendiriyor: Zincirleme trafik cezası geliyor! Artık hepsi birden sayılacak
2024 yılında Türkiye’de 623 binden fazla trafik kazası meydana geldi, 2 bin 713 kişi hayatını kaybetti. Kazalarda aşırı hız başı çekerken, sürücü hataları temel neden olarak öne çıktı. Hü...
Tofaş hisselerindeki yükselişin sebebi ne?
Tofaş hisseleri (TOASO), son üç işlem gününde dikkat çekici bir yükseliş performansı sergiledi. Hisse fiyatı 151,20 TL seviyesinden başlayarak bugün 194,10 TL’ye ulaştı. Hisse an itibarıy...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Reyting kurbanı oldu: Deha dizisi final yapıyor
Sezonun iddialı yapımlarından biri olarak başlayan Deha dizisi, reytinglerde istenen başarıyı elde edemeyince 32. bölümde ekranlara veda etme kararı aldı. Final öncesinde ise hikâyeye sür...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor
Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan basıncını kontrol altına almanın bilişsel hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini gösterdi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.