- Belediye Emekçilerinden Meryem Ana Mesajı: Bu Mücadele Efes Selçuk’un Mücadelesidir
- Tugay: İzmir'de yatırım yapmak ve üretimini artırmak isteyen herkesin yanındayız
- Erdoğan'ın şikayetçi olduğu davada Kılıçdaroğlu kalabalıktan salona zor girdi
- Pınar Altuğ: Benden köylü kadını çıkmaz
- Barış Manço'nun hayatı film oluyor... Oğlu Doğukan 'Üzerimde çok baskı var' dedi
'Şemsiye protestolarından' sonra gelen erken seçimin cezası kesildi
Hong Kong’da 47 muhalif, izinsiz “ön seçim” düzenledikleri gerekçesiyle hapis cezalarına çarptırıldı. 'Ulusal Güvenlik Yasası' kapsamında verilen cezalar, 'özerk Hong Kong bölgesindeki Çin baskısının bir emsali olarak' eleştiriye tutuldu.
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 47 muhalif milletvekili ve aktivistin, 2020’de izinsiz düzenledikleri “ön seçim” nedeniyle yargılandıkları davada cezalar açıklandı.
Mahkeme, seçim organizasyonuna öncülük eden eski hukuk profesörü Benny Tai Yiu-tin’i 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ön seçimde aday olan diğer 44 sanık ise 4 yıl 2 ay ile 7 yıl 9 ay arasında değişen cezalar aldı. İki sanık ise suçsuz bulundu.
Mahkeme, gayriresmi ön seçimin muhalefetin Yasama Meclisi’ni ele geçirme olasılığını arttırmayı, hükümetin meşruiyetini sarsmayı ve devlet düzenini yıkmayı hedeflediği gerekçesiyle cezaları infazına karar verdi.
Hong Kong’da 11-12 Temmuz 2020 tarihlerinde düzenlenen bu ön seçime 610 binden fazla kişi katılmıştı. Ancak merkezi hükümet ve dönemin Baş Yöneticisi Carrie Lam, seçimin Ulusal Güvenlik Yasası’nı ihlal ettiğini söylemişti.
Muhalifler, bu yasa kapsamında “hükümeti devirmeye teşebbüs” ile suçlanarak gözaltına alınmıştı. 2020 yılında yürürlüğe giren Ulusal Güvenlik Yasası, vatana ihanet ve devleti yıkma girişimi gibi eylemleri suç kapsamına alıyor. Yasa, geniş çaplı demokrasi yanlısı protestoların ardından devreye sokulmuş ve aktivistlere yönelik baskıyı artırmıştı.
YASA GELDİ, TUTUKLAMALAR TAVAN YAPTI
Ulusal Güvenlik Yasası’nın uygulanmaya başlamasıyla muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve aktivistlere yönelik yargılamalar hız kazanmıştı.
Yasa kapsamında 100’den fazla muhalif hakkında soruşturma başlatılmış, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve medya kuruluşu faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.
Pankartta: "İyiler her daim kazanacak, kötüler her daim kaybedecek"
Hong Kong, 1997 yılında İngiltere’den Çin’e devredildiğinde, 2047’ye kadar özerk bir yönetime sahip olma sözü almıştı. Bu model, “tek ülke, iki sistem” adıyla biliniyor ve basın özgürlüğü, bağımsız yargı gibi hakları garanti ediyordu.
Ancak Pekin yönetimi, son yıllarda yaptığı yasal değişikliklerle bu özerk aşındırdı ve Hong Kong'a da anakara Çin'de uyguladığı sansürleri getirdi.
Özerklik statüsünün aşındırılması ve Ulusal Güvenlik Yasası’nın uygulanması, Hong Kong’un demokratik haklarına yönelik hasarı arttırdı.
Bölgenin Çin’in merkezi yönetimine daha fazla bağlanması, “tek ülke, iki sistem” modelinin geleceğine yönelik uluslararası kaygıları derinleştiriyor.
2019'DAKİ PROTESTOLARA DAYANIYOR
Bu tutuklamalar, 2019’da Hong Kong’daki öğrenci protestolarına dayanıyor. Protestolar, Çin tarafından suçlu kabul edilen kişilerin Çin anakarasına iadesine olanak tanıyan yasa tasarısına karşı başladı ve hızla daha geniş bir demokrasi hareketine dönüştü.
Öğrenciler, "özgürlüklerini ve özerkliklerini korumak için" yürüyüşlerin ön saflarında yer aldı. Üniversite kampüsleri protesto organizasyonunun merkezleri haline geldi.
Bu protestolarda, Çin'in gözetleme görevini gören MOBESE kameralarına karşı, öğrencilerin kullandığı şemsiyeler damgasını vurmuştu. Kimliklerini şemsiyelerle kapatan öğrenciler, polise karşı direnmişti.
Binlerce genç, polisle çatışmalara girerken, gaz maskeleri ve barikatlarla kendilerini savundu. Protestocular, “Hong Kong’u özgür bırakın” ve “Çin’in baskısına hayır” sloganlarıyla öfke ve umutlarını dile getirdi.
Protestolar, 2020’de Pekin’in Ulusal Güvenlik Yasası’nı yürürlüğe koymasıyla bastırıldı. Yasa, vatana ihanet ve isyan gibi geniş tanımlı suçlarla, öğrenciler dahil birçok protestocunun tutuklanmasına yol açtı.
Bir öğrenci lideri, yasa yürürlüğe girmeden önce yaptığı açıklamada, “Hükümet bizim sesimizi susturmak istiyor ama bu, bizim özgürlük ve demokrasi için mücadele etmemize engel olmayacak” dedi.
Ancak yasayla birlikte protesto hareketi büyük ölçüde duruldu. Protestolar sonrası Pekin, Hong Kong'da olan nüfuzunu arttırdı.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Netanyahu'na tutuklama emrine o ülkelerden sürpriz destek
Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları işlemekle suçladığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı. ABD bu kararı kın...
UCM'den Netanyahu hakkında tutuklama emri
Uluslararası Ceza Mahkemesi, (ICC) Gazze'de savaş suçu ı̇şledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.Uluslararası Cez...
Musk'ın beyinlere yerleştireceği çipin testleri o ülkede başlayacak
Elon Musk’ın Neuralink girişimi, felçli bireylerin sadece düşünerek dijital cihazları kontrol edebilmesini sağlayacak beyin çipleri için Kanada’da ilk klinik deney onayını aldı. Deneyler,...
Rusya ilk kez kıtalararası balistik füzeyle Ukrayna'yı vurdu
Rusya, Ukrayna'ya yönelik kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlattı. Hedef Dnipro şehri oldu. Nükleer başlık taşıyabilen ve dünyanın neredeyse tüm bölgelerini vurabilen ICBM füzeleri, tı...
Dudak uçuklatan serveti çöpe atıldı: Belediye alana yaklaştırmıyor
İngiltere’nin Newport Kenti’nde, içinde 569 milyon sterlinlik Bitcoin depolanan sabit disk, belediye çöplüğüne atıldı. Belediye, tüm ısrarlara rağmen çöplüğün aranmasına izin vermezken, B...
Putin'in Hayvan Diplomasisi: 10 bin asker gönderen Kuzey Kore'ye 70 hayvan gönderdi
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, aralarında bir Afrika aslanı ve iki boz ayının da bulunduğu 70'ten fazla hayvan Moskova Hayvanat Bahçesi'nden Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki b...
Netanyahu, kurtaramadığı İsrailli rehineleri satın almak istiyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakanlara rehine başına 5 milyon dolar ödül ve Gazze’den güvenli çıkış garantisi önerdi. İsrail Başbakanı Binya...
Şifa diye koşuyorlar: Her yıl yüzbinlerce kişi sıraya geçiyor...
Keşmir'de geleneksel şifacılar tarafından Dal Gölü'nden toplanan sülükler, cilt hastalıklarından migrene, karaciğer rahatsızlıklarından romatizmal hastalıklara kadar çeşitli sağlık sorunl...
Piyasalarda gün ortası: BIST 100 endeksi pozitif
Dün 9.232,90 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 39,85 puan ve yüzde 0,43 artışla 9.272,75 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 15,35 puan ve yüzde 0,17 ...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Pınar Altuğ: Benden köylü kadını çıkmaz
Geçen gün bir davete katılan oyuncu Pınar Altuğ kendisini tatmin eden bir rolü hâlâ bulamadığını söyledi. Altuğ, "Ters köşe bir karakter oynar mısınız?" sorusu üzerine, "Kötü kadın olabil...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Göz sağlığınız tehlikede!
Ekran karşısında uzun saatler geçirmek, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda göz sağlığını tehdit ediyor. Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, küçük yaştaki çocuklarda giderek artan göz kuruluğu ve şaşılık riskine dikkat çekti.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.