Yukarı
410237

Gözler hastalığın aynası

24 Ağustos 2024 09:28

Gözlerimizin genel sağlığımız hakkında bize önemli ipuçları verdiğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, "İşte bu ipuçları bazen masum bazen de ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir" dedi.

Çoğumuz, gözlerimizde meydana gelen bazı değişiklikleri veya rahatsızlıkları yorgunluğa, yaşlanmaya ya da geçici sağlık sorunlarına bağlarız. Oysa bazı belirtilerin, önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, gözlerimizdeki bu sinyalleri ve hangi durumlarda harekete geçmemiz gerektiğini şöyle açıkladı:

Prof. Dr. Derya Uludüz

HANGİ SORUN NEYE İŞARET?

Gözlerde meydana gelen bazı değişiklikler de altta yatan ciddi sağlık sorunlarının erken belirtileri olabilir.

Göz beyazında sararma: Bu durum genellikle karaciğer sorunlarının belirtisidir. Hepatit, safra taşı veya karaciğer sirozu gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

 

Göz altı morlukları: Genellikle yorgunluk ve uykusuzlukla ilişkilendirilse de, demir eksikliği anemisi gibi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Göz kuruluğu: Sürekli kuruluk hissi, göz kuruluğu ile giden Sjogren sendromu dediğimiz otoimmün hastalıkların belirtisi olabilir. Yaşlanma, hormonal değişiklikler ve ekran başında uzun süre vakit geçirmek de bu durumu tetikleyebilir.

Ani görme kaybı veya bulanık görme: Bu belirtiler retina dekolmanı, optik nörit, migren atakları veya inme gibi acil tıbbi müdahale gerektiren durumların işareti olabilir.

Gözlerde kanlanma: Basit bir tahrişin sonucu gelişebileceği gibi, glokom, hipertansiyon veya diyabet gibi sistemik hastalıkların da belirtisi olabilir.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ

Göz kapağı düşüklüğü, tıbbi adıyla pitoz genellikle yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kabul edilir. Ancak, bu durum sadece estetik bir sorun olmayabilir; altında yatan ciddi sağlık sorunlarının işareti de olabilir. Şiddetli olgularda görme yetisini de etkileyebilir.

Yaşlanma: Yaş ilerledikçe göz kapağını kaldıran kaslar bu süreçten etkilenir ve göz kapağı düşebilir. Bu doğal yaşlanma süreci genellikle iki taraflı ve simetrik olarak gerçekleşir.

Kas ve sinir hasarı: Göz kapağını kaldıran levator kası, sinirlerden gelen uyarılarla çalışır. Levator kasındaki zayıflık veya sinir hasarı, göz kapağının düşmesine neden olabilir. Göz veya kafa bölgesine alınan darbeler, sinirlerde veya kaslarda hasara yol açarak göz kapağının düşmesine neden olabilir. Bu tür durum ani gelişir ve acil müdahale gerektirir.

Nörolojik hastalıklar: Pitoz, myastenia gravis gibi nörolojik hastalıkların erken bir belirtisi olabilir. Bu hastalıklarda kasların sinir uyarılarına duyarlılığı azalır, bu da göz kapağı düşüklüğüne yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Tümörler ve kitleler: Beyin veya göz çevresinde gelişen tümörler, sinir ve kasları baskılayarak göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu durumda genellikle tek taraflı bir göz kapağı düşüklüğü görülür ve bu durum hızlı bir tıbbi müdahale gerekir.

EĞER AĞRI OLUYORSA…

Bu sorun, çoğu zaman göz yorgunluğu, alerji veya basit enfeksiyonlarla ilişkilendirilir. Ancak bazı durumlarda beyinle ilgili bir rahatsızlığın da habercisi olabilir. Göz ağrısı, gözün içinde, arkasında veya çevresinde hissedilen rahatsızlık ya da ağrı olarak tanımlanır ve genellikle zonklama, batma, yanma ya da basınç hissi şeklinde kendini gösterir.

Migren: Sadece baş ağrısıyla sınırlı kalmayıp, genellikle tek taraflı göz ağrısı olarak da kendini gösterebilir. Bu tür ağrılar, beyin damarlarının genişlemesi ve sinirlerin etkilenmesi sonucu ortaya çıkar.

Optik Nörit: Gözün arkasındaki görme siniri olan optik sinirin iltihaplanmasıdır. Genellikle görme kaybı ve göz hareketleri sırasında artan ağrıyla karakterizedir. Multipl Skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarla ilişkilidir ve acil müdahale gerektirir.

Beyin tümörleri: Bu tümörler, göz sinirlerine baskı yaparak kalıcı ve şiddetli göz ağrısına neden olabilir. Bu tür ağrılar zamanla şiddetlenir ve diğer nörolojik belirtilerle birlikte görülebilir.

Glokom: Göz içi basıncının artması sonucu göz sinirine zarar veren bir hastalık olan glokom, ani gelişen şiddetli göz ağrısı ve bulanık görmeyle kendini gösterebilir.

Küme baş ağrısı: Özellikle göz çevresinde yoğunlaşan, şiddetli ve tek taraflı bir baş ağrısıdır. Beyindeki hipotalamus bölgesindeki anormalliklerle ilişkilendirilir ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Eğer göz ağrısı birkaç gün içinde geçmiyorsa ve diğer nörolojik belirtilerle birlikte görülüyorsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Bunamak istemeyen bu aşıyı oluyor

Zona aşısı olan yaşlı bireylerin demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığı ortaya çıktı. ABD'de yapılan en son araştırmaya göre, zona aşısı olan bireylerde olmayanlara kıyasla demansa ...

'Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor'

İklim değişikliğinin etkileri sağlığımızı tehdit ediyor! Uzmanlar, hava sıcaklıklarının ani değişiminin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip gibi hastalıkları yılın her döneminde yaygın...


Bu ucuz yiyecek kanser riskini azaltıyor...

Bağırsak kanseri riskini azaltmak için pahalı gıda takviyelerine gerek yok. Uzmanlar, beslenmeye ekleyeceğiniz ucuz bir gıda maddesinin, kanserle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğin...

Tansiyon ölçümünde bu detaya dikkat...

Kol ve bacak tansiyonu arasındaki fark, kalp krizi ve felç riskine yol açabilen periferik damar hastalıklarının erken belirtisi olabilir. Uzmanlar, bu farkın düzenli olarak ölçülmesi gere...


Gençleri tehdit ediyor: Akciğer sönmesi hızla yayılıyor

Pnömotoraks, yani halk arasında bilinen adıyla akciğer sönmesi, özellikle genç bireylerde, sigara içenlerde ve uzun boylu, zayıf erkeklerde sık görülüyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. ...

Kalbi tıkır tıkır çalıştırıyor: Dikeniyle beraber yeniyor

Türkiye'nin birçok bölgesinde çilek hasat ediliyor. Bu yıl bol ve kaliteli bir ürün bekleyen üreticiler taze çileklerin sağlık üzerindeki faydalarını vurguluyor. Bağışıklığı güçlendiren, ...


Yorgunluk ve bağışıklık düşüklüğünüzün sebebi bu olabilir!

Gün içinde sürekli halsiz ve odaklanmakta zorlanıyor musunuz? Sebebi sandığınızdan daha basit olabilir. Uzmanlar, vitamin ve mineral eksikliklerinin birçok kronik hastalığın temelinde yat...

Kadınların kalbi farklı mı atıyor?

Kalp sağlığı kadınlar için de erkekler içinde önemlidir ancak kadınların kalp sağlığı, erkeklerinkinden daha farklı dinamiklerle şekilleniyor. Peki, kadınların kalbi farklı mı atıyor? Kad...


Diyabetin ilk işareti olabilir: Bu belirtileri hafife almayın!

Ayaktaki nasırlar masum görünse de diyabetin habercisi olabilir! Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetik ayak hakkında kritik uyarılarda bulundu. Diyabetin damar ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yasemin Kay Allen ile Eski FBI Ajanı Sevgilisi Erdal Kaya Barıştı

Ünlü oyuncu Yasemin Kay Allen, geçtiğimiz yıl kısa bir süre ilişki yaşadığı Erdal Kaya ile yeniden barıştı. Çift, yeniden alevlenen aşklarını sosyal medya hesabından yaptıkları bir paylaş...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bunamak istemeyen bu aşıyı oluyor

Zona aşısı olan yaşlı bireylerin demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığı ortaya çıktı. ABD'de yapılan en son araştırmaya göre, zona aşısı olan bireylerde olmayanlara kıyasla demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığını belirtildi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR