
Ticaret savaşının ilk kurbanı, ABD havacılık şirketleri oldu
Ticaret savaşı hamlesi olarak Çin’in ABD menşeili havacılık şirketi Boeing’e kapıyı kapatması, zaten sarsılan şirketi daha da zorladı. ABD’nin sert gümrük vergilerine yanıt olarak alınan bu karar, milyarlarca dolarlık uçak ve yedek parça anlaşmalarını askıya aldırdı. Pekin, sadece teslimatları değil, tüm Amerikan havacılık ekipmanı alımlarını da durdurmayı planlıyor.
Çin, ABD'nin Çin mallarına yüzde 145 oranında gümrük vergisi uygulama kararına karşılık olarak Boeing'den yeni uçak teslimatı almayı durdurma talimatı verdi.
Bloomberg’in aktardığına göre, Çin'e ait hiçbir hava yolu yeni Boeing uçaklarına erişemeyecek. Boeing, Çin’i en önemli büyüme pazarlarından biri olarak görüyor. Ancak ülkedeki pazarda Airbus’ın hakimiyeti uzun süredir devam ediyor.
Boeing hisseleri bu gelişmenin ardından piyasa öncesi işlemlerde yüzde 3 değer kaybetti. Fransız menşeili Airbus hisselerinde ise yüzde 1’lik bir artış yaşandı.
PARÇA BİLE ALMAYACAKLAR
Küresel havacılık sektörü, ABD ile Çin arasında yoğunlaşan ticaret savaşından ağır etkilendi. Uçak üreticileri, havayolu şirketleri ve tedarikçiler milyarlarca dolarlık sözleşmeleri yeniden gözden geçiriyor.
Çin’in üç büyük havayolu şirketi 2025 ile 2027 yılları arasında toplam 179 Boeing uçağı almayı planlıyordu. Bu teslimatların tamamı şimdilik askıya alındı.
Bloomberg’in haberine göre Pekin, yalnızca uçak alımlarını değil aynı zamanda Amerikan şirketlerinden yapılan yedek parça ve donanım siparişlerini de durdurmak istiyor.
Bu karar ülkedeki uçakların bakım maliyetlerini artırabilir. Çin yönetimi, Boeing uçaklarını kiralayarak işleten şirketlerin artan masraflarını hafifletmek için destek mekanizmaları geliştirmeyi değerlendiriyor.
Çin, 737 MAX tipi uçakları ilk kez 2018 ve 2019’daki ölümlü kazalardan sonra kullanımdan kaldırmıştı. Bu uçakların siparişleri ve teslimatları o dönemde de büyük ölçüde durmuştu.
BOEING SARSILIYOR
ABD’ye ait uçakların Çin pazarındaki geleceği, bu yeni kararlarla daha da belirsizleşti. Boeing zaten zorlu geçen bir yılın ardından toparlanma sürecindeydi.
Şirket grevlerle, üretim sorunlarıyla ve denetim baskılarıyla mücadele ediyordu. Çin’in geçen hafta ABD mallarına uyguladığı vergi oranını yüzde 125’e çıkarması, Boeing uçaklarının Çinli şirketler için daha pahalı hale gelmesine neden oldu.
Bu durum Airbus veya Çinli üretici COMAC gibi alternatiflere yönelimi hızlandırabilir. Boeing’in hisse değeri geçtiğimiz yıl yaşanan MAX 9 modelindeki kapı paneli patlamasından bu yana yüzde 30’dan fazla geriledi.
Ekonomistler, karşılıklı gelen vergi hamlelerinin iki ülke arasındaki ticareti durma noktasına getirebileceğini söylüyor. Bu ticaretin 2024 yılı değeri 650 milyar doları aşmıştı.
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Milletvekilleri seçim tarihine bahis oynamış
Birleşik Krallık’ta, Muhafazakâr Parti’nin eski milletvekili Craig Williams da dahil olmak üzere partiyle bağlantılı birçok isim, 2024 genel seçimlerinin tarihine ilişkin gizli bilgilere ...
Macron'dan Netanyahu'ya 'Gazze' çağrısı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, "Gazze'deki sivillerin yaşadığı çile sona ermeli." ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşka...
Suriye'deki Alevilere yönelik saldırılar sürüyor
Suriye’nin kıyı bölgelerinde Alevilere yönelik saldırılar önceki haftalardaki kadar yoğun olmamakla birlikte devam ediyor. Bir ayda korku içindeki Alevi azınlık mensubu yaklaşık 30 binde...
15 milyon dolarlık destek: Suriye’nin Dünya Bankası borcunu ödeyecek
Suriye’ye yönelik ilk Körfez desteği geliyor. Suudi Arabistan’ın, ülkenin Dünya Bankası’na olan borçlarını ödemeyi planladığı ortaya çıktı. Plan hayata geçerse, Suriye’ye milyonlarca dola...
Suriyeli büyükelçi, Rusya’dan sığınma talep etti
Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Beşar el-Caferi’nin, Rusya'dan siyasi sığınma talebinde bulunduğu bildirildi. Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Beşar el-Caferi Rusya'dan sığınma talep etti. R...
ABD'de Filistin'e destek veren öğrenciler gözaltına alınıyor
ABD'nin Demokrat Partili senatörlerinden Peter Welch, New York'ta yaşanan bir gözaltı olayına sert tepki gösterdi. Columbia Üniversitesi öğrencisi Filistinli Mohsen Mahdawi'nin, ABD vatan...
En zengin Amerikalılar en fakir Avrupalılardan daha erken ölüyor!
Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nun yaptığı araştırmaya göre en zengin Amerikalılar en fakir Avrupalılardan daha erken ölüyor. Doğu Avrupa ülkeleri gibi sağlık sisteminin daha zayıf...
Birkaç yudumun bedeli 3 milyon TL'ye çıktı: Hastaneye kaldırıldı
İspanya'ya tatile giden bir turist, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Ancak seyahat sigortası, türlü gerekçeler öne sürerek hastane masraflarını karşılamayı reddetti. İngiltere'den İs...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
'Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi'nin 3. sezonundan ilk fragman yayımlandı
Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi'nin üçüncü sezonundan ilk fragman paylaşıldı. Eski adı BluTV olan Max Türkiye’nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, “Amirimden yeni fragm...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş
Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, dansın hem kalp fonksiyonlarını güçlendirdiğini hem de kolesterol dengesini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.